Obaly na kosmetiku - plast, sklo, hliník, papír?

Zdravím Vás, 

Jak jste si mohli určitě všimnout, naše produkty prošly lehkým rebrandingem. Proč? Ráda bych Vám dnes, kdy slavíme Den Země prozradila, jak to s obalovým materiálem je.. :) 

Už od začátku jsem se snažila vybírat takové obaly na naší kosmetiku, které budou co nejméně zahlcovat naší přírodu. Na naše masky, což byl náš první produkt, mi přišla nejpraktičtější hliníková tubička, ve které maska krásně drží svou texturu, snadno se dá ovlivňovat dávkování, nezanesete si při aplikaci do produktu žádné bakterie a navíc hliník neuvolňuje žádné látky do produktu a nemění tak jeho vlastnosti a účinky. Kde jsem měla také jasno byl balzám na rty. Když jsem poprvé viděla papírové tubičky, okamžitě jsem po nich sáhla. Ale bohužel ne všechny zákaznice jsou tolerantní k chybám, které u papírových balzámků najdeme - obal se sem tam promastí, manipulace se může zdát horší a v létě po tomto balzámku asi nesáhnete. Takových kritérií, kterých je potřeba zvážit, je opravdu hodně. Usilovně již od začátku založení značky, se snažím o změnu tohoto obalu na lepší. Existují i papírové obaly s povoskovanou vložkou, ale ty najdeme jen v 5ml velikosti a s tou se manipuluje opravdu špatně. Ano, existuje obal, který se stal mým vysněným - papírový obal povoskovaný s již potištěnou etiketou - plný barviček a hlavně udrží všechny balzámky! Achh ten bych si přála..

Proč jsem ho ale na produkty nezvolila? Jednoduchým důvodem je cena a výše odběru. Bohužel u tak specifického obalu je samozřejmě vysoká, pohybuje se okolo 40-50,-/kus a minimální odběr takového produktu je i 250 000 kusů.. Uff ani si takové množství neumím představit. Nakonec po dlouhém přemýšlení, googlování a mailování jsem se rozhodla pro dvě varianty produktu - jeden papírový a jeden ve skleněné dózičce. Ten skleněný již nyní najdete v naší nabídce a navíc za zvýhodněnou cenu pouze do konce dubna za 179,- místo 199,- Kč! 

V lednu jsem představila pleťové krémy v hliníkových mističkách, ukázalo se, že obal není vzhledem k textuře vhodný a na přání zákazníků jsem se rozhodla pro změnu. No ale jaký obal tedy vhodný bude? 

Rozhodla jsem se pro obal uzavřený, jelikož přírodní kosmetika je náchylná na všechny možné bakterie, a když si třeba mokrýma rukama sáhnete do krému, bakterie se množí a už je nezastavíte. Začalo tedy dlouhé pátrání, jaký obal bude nejlepší. Jako první varianta mi přišla pod ruku hliníková tubička - díky ní by byly produkty sladěny, ale bohužel hliník se snadno opotřebuje a při každodenním používání se můžou rohy ošoupat a krém by mohl vytékat. Následně jsem zkoušela plastovou pumpičku - říkáte si, ne, hlavně ne plast!! Takových zpráv jsem dostala mnoho. Vím, že v dnešní době je plast opravdu strašák a snažíme se mu vyhýbat, ale z mého osobního pohledu je plastová pumpička na krém, která vám vydrží třeba 2-3 měsíce mnohem lepší, než jednorázová brčka, příbory a nádobí, které vyhodíte hned. Zároveň ale chápu negativa plastu, jako třeba to, že plast uvolňuje do produktu určité látky, které mohou změnit vlastnosti produktu. Když už jsem byla opravdu zoufalá a nevěděla jsem jaký obal zvolit abych vyhověla všem, rozhodla jsem se, že bych neměla zapomenout na sklo a měla bych se podívat i na ceník skla. Skla jsem se bránila z cenových důvodů ale i z praktických - tím nemyslím pro uživatele, nýbrž pro nás jako výrobce. Sklo může přijít poničené, bála jsem se, aby ho přepravní služby nějak neponičili atd. Nakonec jsem se ale rozhodla, a vyhrálo sklo. Přesněji -  bílé neprůsvitné lahvičky se zlatým víčkem. 

A proč? 

U skla je důležité aby do něj nešlo sluneční záření, a tím se kosmetika nezhodnocovala. Nechtěla jsem ale černé sklo, jelikož to popravdě designově neladí s naším konceptem. Objevila jsem ale bílé neprůsvitné sklo a rozhodla jsem se ho doladit zlatými prvky - pumpička, střička. Jsem z této změny nadšená! Obal vypadá luxusně, stylově, navíc je to opravdu funkční a troufám si říct, že nejlepší volba, jakou jsem měla. Navíc obal ladí i s novým skleněným obalem na balzám na rty a i s bílými tubami na masky. 

A tak i přes tuto delší cestu, máme konečně naše produkty v takových obalech, o kterých si myslíme, že jsou přijatelné pro naší přírodu ale i pro naše zákazníky. Doufáme, ža Vás tato změna potěšila, ale kdo ví, třeba najdeme ještě lepší a vhodnější obal. 

Závěrem Vám chci poděkovat za přízeň a za všechny vaše objednávky. Moc si toho vážím a mám neskutečnou radost z každé vaší objednávky!

Mockrát děkuji

S láskou 

Natálie